Viziunea CleverHouse - Ce intelegem prin "locuinta smart"

Plecand de la definitia de smart house / smart home, in urmatoarele randuri dorim sa detaliem ce intelegem NOI prin acest termen.

Ce NU transforma o locuinta “normala” intr-una SMART

In primul rand, o locuinta inteligenta nu este o locuinta care are cateva becuri ce pot fi controlate cu ajutorul uneia sau mai multor aplicații. Sau cu ajutorul vocii prin asistenti de genul Amazon Alexa, Google Assistant sau Apple Siri. De asemenea, aprinderea unui bec atunci cand un senzor de miscare este declansat nu transforma o locuinta “obisnuita” in una smart.

Desigur, exista multe device-uri ce sunt acompaniate de aplicatii in care se pot crea scenarii relativ complexe. De exemplu, aprinderea unui bec in fiecare zi la o anumita ora, stingerea lui la o anumita ora, etc. Aceste functii ale aplicatiilor respective ne aduc putin mai aproape de a avea o locuinta smart. Partea de smart dispare atunci cand zilele sunt mai scurte si toate acele “scene” trebuie reconfigurate pentru noua ora de rasarit si apus. Eventual in mai multe aplicatii pentru dispozitive de la producatori diferiti.

Entuziasmati de multitudinea de gadget-uri de pe piata ce indeplinesc diferite functii (becuri inteligente, prize inteligente, camere de supraveghere, diversi senzori) acum avem pe telefon mai multe aplicatii, fiecare fiind folosita pentru a controla unul sau mai multe tipuri de dispozitive. O aplicatie pentru a aprinde un bec, o alta aplicatie pentru a porni “automat” un aparat alimentat de o priza “smart” si lista poate continua. Cel mai “frumos” este cand acelasi producator (TP-Link) are doua aplicatii pentru diferite dispozitive, desi din “game” diferite - Kasa si Tapo.
O incantare…

In viziunea noastra, aceasta NU este o locuinta smart. Este o locuinta in care sunt instalate device-uri ce pot fi controlate de la distanta.

“Scurta” introducere

Am trecut o perioada prin aceste situatii si ne-am saturat, mai repede sau mai tarziu.
Ca aproape orice “IT-ist”, ne-am gandit ca este cazul sa “inventam” o solutie mai usoara care sa permita controlul tuturor dispozitivelor din locuinta, centralizat, intr-o singura aplicatie.

Dupa cateva multe incercari ne-am dat seama ca majoritatea producatorilor vor un circuit cat mai inchis, acest lucru ingreunandu-ne extrem de mult incerarile de a crea o singura aplicatie pentru toate device-urile.

Insa acest exercitiu ne-a ajutat sa intelegem mai bine ce ne dorim cu adevarat de la o locuinta smart.

Pentru noi locuinta smart are urmatoarele caracteristici:

  • presupune cat mai putine interactiuni cu aplicatii software, dupa setup-ul initial - AUTOMATIZARI
  • permite oricarui echipament din retea sa interactioneze cu orice alt echipament, fara a avea o legatura directa (de exemplu, din soft, intrerupatorul destinat unei camere poate fi reprogramat sa controleze si sistemul de iluminat dintr-o alta incapere - desigur, fara a modifica instalatia electrica)
  • echipamentele critice/uzuale functioneaza chiar daca momentan reteaua intranet a locuintei este indisponibila (exemplu: luminile se pot aprinde in modul clasic, asa cum il stim din 1884 - de la intrerupator)
  • orice device poate fi controlat si manual (intrerupatoare)
  • echipamentele nu sunt conectate la Internet atat din motive de securitate cat si pentru stabilitate si performanta sporita
  • orice echipament poate fi schimbat facil fara a perturba functionalitatile existente
  • are un istoric al datelor, ajutandu-ne sa luam decizii ce ne pot ajuta in sporirarea confortului si dezvoltarea sistemului existent
  • ne ajuta sa economisim timp si eventual bani
  • orice echipament/integrare este intuitiva si usor de folosit de catre orice membru al familiei
  • are totusi si acel “wow factor” cu care ne impresionam prietenii atunci cand le aratam diverse scene si dashboard-uri ale aplicatiei


Tinand cont de aceste criterii, in ultimii ani am investit foarte mult timp si foarte multi bani in cautarea solutiei ideale, testand diverse sisteme, standarde, protocoale, device-uri, aplicatii software, etc. Si “cateva” certuri in familie.

Si am gasit-o!



Tu poti scurta acest traseu contactandu-ne